Снимка: VentuskyОптимистично започва заседанието на Синоптичната комисия. Прегледът на метеорологичните модели

...
Снимка: VentuskyОптимистично започва заседанието на Синоптичната комисия. Прегледът на метеорологичните модели
Коментари Харесай

Топъл край на януари, ще има и валежи

Снимка: Ventusky

Оптимистично стартира съвещанието на Синоптичната комисия. Прегледът на метеорологичните модели демонстрира два интервала, в които можем да забележим дъжд, само че и сняг. Това е напряко оптимистично, на фона на дългите седмици без съвсем никакви превалявания и зима, която наподобява повече на есен, написа dnews.bg.

Над страната и Балканите продължава да господства високо атмосферно налягане, сутрините са студени, само че денем слънцето праща много топлота и тук-там температурите скачат даже до 10, 12 градуса. Доста нетипично за януари месец, само че тази зима е друга и това към този момент се трансформира в норма.

Топло ще остане и в идващите дни, даже към края на месеца температурите ще подскочат до 13, 15 градуса, тук-там.

В събота и неделя, в този момент, дневните температури ще са приятни, и времето ще е положително, без превалявания. Което си е подарък от природата в най-студения зимен месец.

В понеделник и основно в нощта против вторник ни чака първата порция превалявания, които ще обиден страната. Според моделите ще вали повече на югоизток и изток, по малко на север и запад. Валежите ще са от дъжд в низините и от сняг в по-високите планински райони. За момента прогнозите са за повече превалявания в планините на Южна България и по Черноморието. Тези превалявания, колкото ги има, ще са на фона на относително високи температури.

След вторник времето ще се стабилизира и ще бъде най-вече изсъхнало до самия завършек на месец януари.

Надеждата ни за сняг и дъжд се концентрира в образуването на нов средиземноморски циклон към 31 януари, който евентуално ще ни донесе зимен припадък - с превалявания от дъжд, в началото и след това от сняг, съвсем над цялата страна. Центърът на циклона ще се насочи на югоизток, страната ни ще остане в неговата студена част и това е предпоствака за зимно време. 

Следващият вторник ще забележим дали нещата ще продължат да са оптимистични във връзка с преваляванията.

В началото на месеца феврурари, след преваляванията в първите два дни, се обрисува по-студено, само че и относително по-сухо време. Дневните температури, при започване на месеца, ще бъдат малко над нулата - до 3, 5 градуса, по-ниски по високите котловинни полета на запад. Около шести, седми февруари може още веднъж да имаме валежи, само че интервалът е търде надалеч и няма особена изясненост.

В Испания и Турция, в интервала за който приказваме, още веднъж ще има превалявания, в Испания претърпяха много сериозна зимна стихия при започване на седмицата, която им донесе проливни превалявания, бурни ветрове и високи талази по Каталунското крайбрежие. Както казват хората - де шанс, де!

В Европейска Русия продължава извънредно топлото време, в Москва падна 5 см сняг, само че прогнозите са да се стопли още веднъж и дневните температури да се въртят около нулата. Както се майтапиха в обществените мрежи, топло време - ново държавно управление.

Синоптичната комисия дискутира още и тематиките за пожарите в Австралия, аргументите да са толкоз мощни, както и прогнозите за възможното напълване на язовир " Студена " от пролетното снеготопене. 

Ако тази пролет е сходна на пролетта на 2018 и 2019 година, с повече превалявания, язовирът ще се изпълни до края на май. Но към момента няма как да знаем какъв брой и по кое време ще вали.

Нека бъдем оптимисти, че след дългия, изсъхнал интервал, нещата ще се трансформират и ще забележим повече превалявания над страната. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума можете да я възстановите от Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР